Hoe werkt regressie?

Door in regressie te gaan, kun je terug naar gebeurtenissen uit het verleden, die impact hebben op jouw huidige leven. Zoals ik in mijn eerdere blog aangaf, kunnen dat ook gebeurtenissen zijn die je voorouders hebben meegemaakt. Vaak is het voldoende om naar de levens van de grootouders te kijken, en hoeft er niet nog verder in de familielijnen te worden gezocht naar de oorzaken die onder jouw persoonlijke vraagstuk verborgen liggen. Het betreft vaak gebeurtenissen die zo beladen waren, zoveel pijn deden of zo onveilig waren, dat het op dat moment te pijnlijk was om aan te kijken. De trauma’s werden, vaak onbewust, uit de weg gegaan, waardoor ze in het onderbewustzijn terecht kwamen. De gebeurtenissen blijven onverwerkt, waardoor de impact ervan blijft doorwerken zo lang er niet iemand in de familie is die ernaar durft te kijken. Iemand die de pijn, verdriet of schaamte weer in het bewustzijn brengt.

Maar hoe werkt dat dan? Hoe kun je terug naar verdrongen gebeurtenissen van voorouders die al lang overleden zijn en waar je geen weet van hebt, en deze alsnog doorleven?

Stappen

In mijn praktijk werk ik in stappen. Eerst breng ik met behulp van numerologie, op basis van de geboortedatum van de client zijn/haar persoonlijke blauwdruk in kaart: wat zijn de talenten van deze persoon, waar liggen de aandachtspunten, en wie is deze persoon in de kern? Daarna verkennen we de hulpvraag en de situatie van de client. Vervolgens brengen we samen de biografie in kaart, oftewel, hoe ziet de familie er van vaders’ en moeders’ kant uit? En ten slotte: welke belangrijke gebeurtenissen zijn er geweest, die impactvol waren voor de betrokkenen? Bij de laatste stap worden gebeurtenissen wel eens terstond genoemd, of als een ‘oh ja’ aan het eind van het gesprek. Gebeurtenissen die misschien niet impactvol lijken, maar mogelijk wel een dieperliggende traumatische lading hebben, gezien de familiegeschiedenis.

Aandacht geven aan de pijn.

Aandacht     

Door de verhalen te vertellen, worden er vaak al waardevolle pijnpunten aangeraakt. Ze krijgen weer aandacht, komen in het bewustzijn. Dat kan al helend werken omdat het er op dat moment eindelijk mag zijn. Oude pijn wordt getriggerd, het schreeuwt om aandacht, het wil gezien worden, het wil geheeld worden, zodat de energie weer gaat stromen. Vaak zeggen cliënten na de intake dan ook dat het al lichter voelt. Of men merkt dat er ‘ineens’ familiegesprekken op gang komen. Of men gaat zelf verder op onderzoek uit in de familie, en legt bijvoorbeeld contact met oudooms en oudtantes, ouders of grootouders, waardoor verhalen ook weer naar boven komen. Al deze activiteiten kunnen al veel in beweging zetten in de familielijn, en daarmee helend zijn. Ga dus, ook los van de regressietherapie, in gesprek met je familieleden. Er kan meer inzicht ontstaan in onderliggende oorzaken voor jouw klachten, en er ontstaat vaak een stukje begrip voor ouders, grootouders en andere familieleden. Een ‘zachter’ gevoel naar familieleden betekent vaak ook een zachter gevoel naar jezelf. Dat  kan  al mooie veranderingen teweeg brengen.

In trance naar onderbewustzijn.

Trance     

Wanneer we in regressietherapie daadwerkelijk teruggaan naar het leven van 1 van de voorouders, dan gaat dat middels trance. Dit is geen hypnose, maar een staat van bewustzijn waarbij je nog wel aanwezig bent in het hier en nu, en als het ware inplugt in het verleden van een voorouder, een bewustzijnsveld waarin alles opgeslagen ligt. In regressie gaat het daarbij om inpluggen in je biologische familielijn. Je kunt het vergelijken met dingen die ineens bewust worden doordat je iets hoort, ruikt of proeft. Laatst maakte ik een wandeling en hoorde ik een kievit, waardoor een herinnering naar boven kwam waarin ik bij de boerderij waar ik ben opgegroeid langs het water zat, te mijmeren, en mijn mijmeringen opschreef. Zou ik dit boekje nog hebben? Het was tot dan uit mijn systeem en aan dat boekje had ik na mijn puberteit nooit meer gedacht. Je kunt het ook vergelijken met dagdromen, je bent even helemaal ergens anders, terwijl je toch nog steeds op je stoel achter je bureau zit bijvoorbeeld.

Via client contact maken

Door via de client vragen te stellen over en aan een familielid aan wie veel pijn en verdriet hangt  ontdekken we welke gebeurtenissen er zijn geweest, die op dat moment verdrongen werden. Gebeurtenissen die van invloed zijn op jouw huidige leven en de patronen en klachten die zich bij jou hebben ontwikkeld. Het is belangrijk dat je vanuit je hoofd naar je gevoel gaat. Voor sommige mensen is dat heel makkelijk, terwijl andere mensen daar meer moeite mee hebben, omdat ze zo gewend zijn om in hun hoofd te zitten. Ik begeleid je om bij je gevoel te komen, en ik begeleid je in het gesprek en neem je stap voor stap mee in de geschiedenis van je voorouders. Je hoeft daar niks voor te doen, te leren, te weten of te geloven.

Heling door voorouderlijk werk

Heling   

Soms vinden cliënten het spannend om in regressie te gaan. Waar kom ik terecht? Misschien zak ik nog dieper en wordt mijn leed nog groter. Wil ik dit allemaal wel weten? De gebeurtenis kan inderdaad heftig zijn, en het is de bedoeling dat je deze doorleeft, zodat het eindelijk een plekje kan krijgen. Het kan na de sessie emotioneel en fysiek nog wel even doorwerken. Sommige mensen geven aan dat het gelijk lichter voelt in hun hoofd of lichaam, anderen geven aan dat ze dagen erna heel emotioneel zijn en bijvoorbeeld veel moeten huilen, weer anderen geven aan dat er mentaal iets is veranderd, en dat er bijvoorbeeld meer begrip voor de situatie van de grootouders is gekomen. Er wordt altijd liefdevol naar het verleden gekeken, met gepaste aandacht. De pijn, het verdriet, de frustratie die aan de gebeurtenis is gerelateerd wordt zachter. Er komt begrip voor de gebeurtenis en voor de overlevingsstrategieën waar het toe heeft geleid. Pijnlijke laagjes worden eraf gehaald, waardoor liefdevolle heling kan ontstaan. Uiteindelijk wil de ziel altijd geheeld worden.

De behandelwijze die ik toepas heb ik grotendeels geleerd van Maarten Oversier, mijn leraar en grote inspiratiebron. Dankbaar dat ik zijn methodiek nu in mijn praktijk mag inzetten.

Heeft bovenstaande uitleg je geholpen? Of vind je het nog steeds moeilijk te begrijpen of heb je nog vragen? Neem gerust contact met me op.

Plaats een reactie


Spreekt bovenstaande je aan, of heb je vragen neem gerust contact op!