Meld je aan voor de 14-03 workshop!

Waarom regressietherapie?

Wil je werken aan jezelf? Wil je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen? Wil je meer kunnen opkomen voor jezelf? Wil je beter je grenzen kunnen aangeven, vaker ‘nee’ durven zeggen? Kamp je met fysieke gezondheidsproblemen? Wil je overgewicht maar niet afnemen, wat je ook probeert? Komen negatieve gedachten (vooral ’s nachts) steeds terug? Word je nog steeds getriggerd door je ouders? Wil je van het eeuwige schuldgevoel af? Wil je je leven weer in eigen hand nemen? Of wil je dat het leven weer wat lichter voelt, en het in jezelf weer wat opgeruimder voelt?

Het zijn allemaal vragen waar regressietherapie bij zou kunnen helpen. Maar hoe dan?

Deze vraag krijg ik heel vaak. Evenals: Hoe werkt dat dan? En moet ik erin geloven? Lukt het bij iedereen? Wat als ik niet zo spiritueel ben aangelegd?

Teruggaan naar het verleden

Ik begrijp dat het soms wat vaag klinkt, regressie. Oftewel, je levenskwaliteit verhogen door terug te gaan naar onverwerkte gebeurtenissen in je voorouderlijke lijnen en deze in jouw huidige leven alsnog verwerken. In mijn praktijk merk ik wekelijks dat hier voor veel mensen antwoorden en delen van de oplossing liggen.

Het is natuurlijk geen wondermiddel, en lost niet ineens al jouw persoonlijke vraagstukken op, maar het kan wel degelijk een laagje van jouw pijn, frustratie, verdriet, of wat er ook maar bij jou speelt, afhalen.

Regressie betekent teruggaan. Daar waar psychologen en andere hulpverleners vaak vooruit kijken, plannen opstellen en op symptoombestrijding gericht zijn, is regressietherapie gericht op het verwerken van onderliggende oorzaken in jouw verleden. Meer specifiek op jouw verleden als kind, tijdens de geboorte of zwangerschap en op het verleden van je ouders en grootouders.

Maar hoe kan er in het verleden een oplossing worden gevonden voor jouw huidige vraagstuk en/of probleem?

Verdrongen gebeurtenissen

Gebeurtenissen die veel impact hebben gehad, maar nooit echt verwerkt zijn, kunnen generaties lang doorwerken in de familielijn. Denk aan hard werken tijdens de economische crisistijd om te overleven, waardoor de overtuiging ‘als ik niet hard werk, is er geen eten, en gaan we dood’ ook in de huidige tijd nog speelt, en bijvoorbeeld burn-out tot gevolg heeft. Of denk aan de oorlogstijd, waarin men altijd moest zwijgen over onderduikers in huis, waardoor men zich in de huidige generatie nog steeds niet goed durft uit te spreken. Of jong overleden ouders waarover niet meer gesproken mocht worden in het gezin nadat vader met een andere vrouw was getrouwd, een enorm gevoel van verdriet en eenzaamheid die ook nog in de volgende generaties gevoeld kan worden. Voorbeelden van gebeurtenissen die impactvol zijn geweest en verdrongen werden. Soms kon men de pijn gewoonweg niet verdragen, of was het te onveilig om op dat moment aandacht te geven. En als we het er niet over hebben dan is het er niet en gaat het vanzelf weg. Zo was de gedachte vaak. Het betreft bewust of onbewust ingezette overlevingsstrategieën die tot allerlei mentale, fysieke en emotionele klachten kunnen leiden. De klachten zijn een signaal dat er alsnog iets aangekeken en geheeld wil worden.

Uitgangspunten

Het uitgangspunt van regressietherapie is dat onverwerkte gebeurtenissen en trauma’s niet zomaar verdwijnen. Alles wat we wegstoppen, komt twee keer zo hard terug. Het is een onderdeel van jou en je leven. Vanwege de pijn en de impact is het naar het onderbewuste verdrongen, maar het is niet weg. Het onverwerkte verleden zet zich vast, waardoor de levensenergie blokkeert en niet volledig stroomt. Het wil alsnog geheeld worden en op een goede manier in jou geïntegreerd worden, de energie wil stromen! Mensen in mijn praktijk spreken soms letterlijk fysiek van verkramping, alsook verkramping in zichzelf voelen, geen ruimte voelen, alsof de energie in hen niet stroomt. Als er niet iemand in de familie opstaat die iets aan de pijn of het verdriet gaat doen, dan zal het niet alleen impact blijven houden op jou, maar ook op de volgende generatie.

Opnieuw doorleven

Daarom is het heel belangrijk dat deze gebeurtenissen opnieuw doorleefd worden, de lading eraf gaat, en er een andere conclusie wordt verbonden aan de gebeurtenis. Er wordt altijd gezegd, wat aandacht krijgt groeit. En dat wordt vaak op een negatieve manier geïnterpreteerd. In dit geval gaat het erom dat wat eindelijk aandacht krijgt en liefdevol aangekeken wordt, verzacht en heelt. We kunnen proberen door gedragsverandering of positieve gedachten tot een oplossing te komen, maar als er niet naar de onderliggende oorzaak wordt gekeken, impactvolle gebeurtenissen waardoor de hardnekkige patronen en klachten zijn ontstaan, dan is de gewenste verandering vaak tijdelijk.

Alles wat je doet en verwerkt middels regressie, doe je dus ook voor de volgende generaties, hoe mooi is dat!

Hoe werkt dat dan? Hoe kun je alsnog gebeurtenissen die bijvoorbeeld je grootouders hebben meegemaakt in het bewustzijn brengen, en hoe kun je die in jouw huidige leven verwerken?

Lees dat hier.

Ben je nieuwsgierig naar meer en/of heb je vragen, neem gerust contact met me op via Contact – Praktijk Nocht (praktijk-nocht.nl), of bel/app via 06-44893722.

Plaats een reactie


Spreekt bovenstaande je aan, of heb je vragen neem gerust contact op!