Meld je aan voor de 17-06 workshop!

Systemisch werk

Het individu

Met systemisch werk wordt bedoeld dat naast het individu zelf ook wordt gekeken naar het individu in het systeem, bijvoorbeeld als onderdeel van een gezin, een club of een organisatie. Er wordt gekeken naar de relatie van het individu met andere individuen binnen het systeem, en vaak ook naar het grotere geheel waarvan het systeem onderdeel uitmaakt. Binnen een systeem is alles voortdurend in beweging, probeert voortdurend balans te zoeken en te overleven. Bij een vraag van een individu kun je dus eigenlijk niet om het systeem heen. Door ook de omgeving in de therapie mee te nemen, snap je soms beter waarom je als individu doet wat je doet, wat bijvoorbeeld je overlevingsstrategieën zijn en (de soms ziekmakende) patronen.

Inzicht bieden in het systeem waar je onderdeel van uitmaakt, bijvoorbeeld je vriendengroep, je gezin of je (team in een) organisatie, waarnemen wat jouw positie hierin is, zonder jezelf daarin te veroordelen, kan al een start zijn voor verandering.

Inzichten

Om dit inzicht te krijgen doe ik 1-op-1 opstellingen met behulp van tafelopstellingen, grondankers en geleide meditatie. Hiermee breng ik jouw systeem in kaart, jouw positie in het systeem en jouw relatie ten opzichte van anderen in het systeem, bijvoorbeeld in het gezin waarin je bent opgegroeid. Dit kan heel verhelderend werken over waarom je je op een bepaalde manier gedraagt, hoe de verhoudingen liggen en waarom je daar last van hebt, waarom je niet verder komt, en/of patronen die je hebt ontwikkeld. Door het systeem en jouw plaats daarin fysiek op te stellen met attributen, ernaar te kijken en te erkennen, kan een eerste verandering ontstaan. Door ontkenning, niet willen weten, onbewust, of misschien door er bewust tegen te strijden, kunnen symptomen lang blijven doorwerken. Symptomen zijn signalen die aangeven dat er iets aan de hand is, en dat je iets hebt te doen. In de eerste plaats door het aan te kijken, de werkelijkheid aan te kijken, in plaats van te vluchten. Dit kan heel waardevol zijn voor je helingsproces.  Met systemisch werk kunnen we hier samen aan werken. Wil je daarna naar een verdere verdieping van mogelijke oorzaken, en het verwerken daarvan, dan kan regressietherapie een volgende stap zijn.  

Spreekt bovenstaande je aan, of heb je vragen neem gerust contact op!