Hoe kan systemisch coachen bijdragen aan loopbaanontwikkeling? Systemisch coachen gaat toch over je familiesysteem? Hoe kan je hiermee dan komen tot een loopbaanadvies? Systemisch coachen gaat niet alleen over je familiesysteem, maar ook over andere systemen waar je deel vanuit maakt. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie waar je werkt, maar ook aan de sportvereniging waar je lid van bent of de vrijwilligersorganisatie. Dit zijn stuk voor stuk systemen die, wanneer jij er onderdeel van bent, invloed hebben op jou, en vice versa.
In het systemisch werk gaat het erom dat je jezelf niet los kunt zien van het systeem. In een arbeidsorganisatie heb jij dus invloed op je collega’s en de organisatie en andersom. Dus vraag je je af of je wel op je plek zit? Voel je je niet op je gemak op je werk? Kost je werk je veel energie? Wil je graag een volgende stap maken in je carrière, maar weet je nog niet welke? Dan kan systemisch coaching je helpen, door niet alleen naar jouw specifieke vraag te kijken maar ook naar hoe jij je verhoudt tot de organisatie, je functie, je collega’s etc.
Met systemisch werk doe ik geen testen, waarin je van alles over jezelf invult, en er op basis van een algoritme, een berekening, een soort van advies uitrolt. Begrijp me niet verkeerd, dit kan helpen, vooral als je je nog niet zo bewust bent van je talenten, je waarden en je uitdagingen. Maar over het algemeen blijft dit oppervlakkig. Als je bij mij langs komt gaan we niet alleen onderzoeken wat jouw talenten zijn en jouw uitdagingen, wie jij bent in de organisatie en waar je tegenaan loopt, maar ook meer de diepte in, in wie jij in essentie bent. We onderzoeken mogelijke dieperliggende oorzaken van jouw vraag en verlangen.
Je kan van baan wisselen, of van functie, of besluiten de dingen net even anders te doen, maar als je niet verder kijkt, dan bestaat er een kans dat je op je nieuwe plek, of met je nieuwe gedrag, weer tegen dezelfde dingen aanloopt. Wat maakt dat jij zo geraakt wordt door bepaalde type collega’s? Waarom vind je het moeilijk om voor een baas te werken? Of waarom specifiek voor deze baas? Wat maakt dat je steeds weer opbrandt in het werk dat je doet? Wie of wat zuigt je leeg, en waarom? Waarom kom je niet uit de verf op jouw plek? Allemaal vragen die in je huidige baan kunnen spelen, en vaak te maken hebben met dieperliggende persoonlijke stukken. Wanneer je deze onderliggende stukken durft aan te kijken, dan zullen de effecten ervan op je loopbaan langer effect hebben, dan wanneer je puur naar je functie kijkt, je werk, en hoe en wat je hierin kunt veranderen.
Hoe ziet zo’n sessie of traject er dan uit? Als eerste kijken we naar jouw situatie, jouw leven, jouw basis, jouw talenten, maar ook jouw uitdagingen en vragen en wensen. Wat kun je goed? Wat past mogelijk bij jou? En wat niet? Waar loop je vaak tegenaan? Als we dat in kaart hebben, gaan we samen verkennen hoe dit mogelijk terug te vinden is in familiepatronen, jouw gedrag als kind, of in jouw gezin van herkomst. Nadat we daar inzicht in hebben gekregen, en de gepaste aandacht hebben gegeven, gaan we bekijken wat dat voor jou en je loopbaan betekent.
Wat kun je zelf al doen?
- Schrijf het op! Wanneer je op je werk geraakt wordt. Wanneer je een dag hebt gehad die veel energie vreet. Wanneer je gedoe hebt gehad op je werk, of wat dan ook. Wellicht dat je een patroon herkent in hoe jij op bepaalde situaties reageert, en wat er in jou iedere keer wordt geraakt. Inzicht leidt tot begrip en verzacht jouw reactie mogelijk een volgende keer.
- Ga in gesprek met collega’s die je vertrouwt, of als dat voor jou niet mogelijk is, met familie of vrienden die jou goed kennen en die je vertrouwt. Vraag hen hoe ze jou zien, en de stukken waar jij tegenaan loopt, jouw positieve eigenschappen en stukken die mogelijk nog aandacht vragen. Een blik van anderen kan een hele andere kijk op zaken geven, die jou weer verder kan helpen. Als je een gesprek te spannend vindt, laat hen dan jouw vragen schriftelijk beantwoorden, zodat je de informatie eerst kunt laten bezinken en minder vanuit eerste emotie reageert in een daaropvolgend gesprek. En durf je kwetsbaar op te stellen.
Duik in het diepe, stel je kwetsbaar op en wees eerlijk naar jezelf, vanuit je gevoel.